Back to all articles
CIO
2 mins read

Ti-e frica de digitalizare? E normal. Uite ce poti face

De la rezistența la schimbare la limitările tehnologice, să aruncăm o privire asupra unora dintre cele mai comune bariere și să vedem cum le putem depăși.

Ti-e frica de digitalizare? E normal. Uite ce poti face
Written by Andrei Negulescu on May 18, 2023

În epoca tehnologiei în care trăim, digitalizarea a devenit o necesitate pentru companiile care doresc să își eficientizeze operațiunile și să rămână relevante. Cu toate acestea, procesul de digitalizare nu este întotdeauna simplu. Există numeroase obstacole pe care companiile le pot întâmpina pe parcurs, de la rezistența la schimbare la limitările tehnologice. Să aruncăm o privire asupra unora dintre cele mai comune bariere și să vedem cum le putem depăși.

1. Rezistența la schimbare

Unul dintre cele mai mari obstacole în calea digitalizării este rezistența umană la schimbare. Mulți angajați se tem de ideea de a-și schimba rutinele și metodele de lucru și sunt reticenți în a adopta noi tehnologii.

Cum să depășim acest obstacol? Educația și comunicarea sunt cheia. Este esențial să informăm angajații despre beneficiile digitalizării și să îi instruim corespunzător pentru a utiliza noi tehnologii. În plus, este important să implicăm angajații în procesul de digitalizare, oferindu-le posibilitatea să își exprime opiniile și preocupările. Dar si asta trebuie facut intr-o maniera care sa nu lungeasca procesele inutil.

2. Limitările tehnologice

Adesea, companiile se confruntă cu limitări tehnologice atunci când încep procesul de digitalizare. Acestea pot include lipsa de cunoștințe tehnice, infrastructura IT învechită sau lipsa de resurse pentru a investi în noi tehnologii.

Cum să depășim acest obstacol? Alegerea unui partener de încredere pentru implementarea soluțiilor digitale poate fi de mare ajutor. O companie specializată în digitalizare, cum ar fi Matricia, poate oferi suport tehnic și poate ghida compania prin procesul de digitalizare, evitând capcanele tehnice comune. Digitalizarea in companii este Change Management, este vorba de consultanta mai presus de tehnologii. 

3. Lipsa unei strategii clare de digitalizare

O altă barieră comună este lipsa unei strategii clare de digitalizare. Fără o direcție clară și un plan bine definit, companiile se pot pierde în diversitatea de opțiuni disponibile și pot ajunge să investească în tehnologii care nu sunt cu adevărat necesare sau eficiente pentru nevoile lor.

Cum să depășim acest obstacol? Este important să începem cu o evaluare clară a nevoilor și obiectivelor companiei. O strategie de digitalizare trebuie să fie aliniată cu obiectivele de afaceri și să aibă în vedere nevoile specifice ale companiei. Pentru o strategie de digitalizare puteti apela tot la o companie de consultanta in IT precum Matricia.

Digitalizarea nu este un proces ușor, dar cu înțelegerea corectă a barierelor și cu strategiile potrivite, frica de digitalizare poate fi depasita.

Noi suntem aici sa va ajutam. Intr-un call de 30 de minute putem pune bazele unui mic plan, si identifica principalele moduri prin care va puteti optimiza Business-ul.